top of page
Vyhledat

Děláte a říkáte správné věci, abyste získali práci snů?

Aktualizováno: 3. 4.

Věděli jste, že pouze 1 z 10 lidí má pocit, že pracuje na své vysněné pozici?


Jako kariérní kouč se vám snažím poskytnout cenné poznatky, praktické tipy a zdravou dávku motivace, které vás povedou na cestě k úspěchu při hledání vysněné práce.


Orientace na trhu práce může být vzrušující i náročná, zejména pokud se snažíte udělat na potenciální zaměstnavatele dojem. Je velmi důležité udržet si náskok a přizpůsobit se neustále se měnícímu prostředí současného pracovního trhu.


V dnešním příspěvku se zaměřím na příliš častou bolest uchazečů o zaměstnání: frustraci, která přichází s odesláním nesčetných žádostí a životopisů, které se setkávají pouze s mlčením nebo odmítnutím. Proto si ukážeme sadu praktických tipů, jak zvýšit šanci na nalezení práce snů.


Možná se přistihnete, že si říkáte: "Co dělám špatně? Vynakládám správné úsilí? Vysvětluji svou hodnotu srozumitelně?" Je přirozené, že se cítíte sklíčeně, ale dobrá zpráva je, že nejste sami - a existují kroky, které můžete podniknout, abyste zvýšili své šance na získání vysněné práce.


Abych vám pomohla prorazit a vyniknout na konkurenčním trhu práce, prozkoumáme dvě klíčové otázky, které byste si měli během hledání práce klást:


„Dělám to, co je třeba?" a „Říkám to, co je třeba říct?"

Pokud se na tyto otázky zaměříte a provedete potřebné kroky, budete lépe připraveni vytvořit strategii hledání práce, která přinese výsledky.


Pojďme se tedy ponořit do konkrétních kroků, které vám umožní zdokonalit váš přístup a nakonec dosáhnout vašich kariérních cílů. A nezapomeňte, že pokud hledáte individuální vedení a podporu, můj kariérní koučink je tu pro vás, aby vám pomohl projít každým krokem vaší cesty. Začněme!


Nejdříve se zaměříme na otázku: Děláte to, co musíte?


Přizpůsobte svůj životopis každé žádosti

Zasláním obecného životopisu na každou pracovní nabídku se od konkurence neodlišíte. Věnujte čas tomu, abyste svůj životopis přizpůsobili každé pozici, o kterou se ucházíte, a zdůraznili své dovednosti a zkušenosti, které jsou pro danou pozici nejdůležitější. Zakomponujte do životopisu ty dovednosti a zkušenosti, které jsou požadované v inzerované pozici. (Samozřejmě, pokud je skutečně máte). Prokážete tak svůj skutečný zájem o danou pozici a potenciálnímu zaměstnavateli ukážete vaši kompatibilitu s obsazovanou pozicí.





Strategický networking

Nepodceňujte sílu networkingu. Dlouhodobé budování vztahů v požadovaném oboru je klíčové pro odhalení skrytých příležitostí a získání cenných kontaktů a doporučení. Účastněte se oborových akcí, meet-upů, konferencí, zapojte se do online fór, propojujte se na sociálních sítích s lidmi z vašeho oboru. Buďte odvážní a oslovte profesionály ve svém oboru. Pěstujte tyto vztahy a nebojte se požádat o radu nebo vedení.


Koukněte se na své sociální sítě očima recruitera

Dnes je běžnou praxí, že se recruiteři dívají před pozváním na pohovor na vaše sociální sítě. Podívejte se tedy na vaše sítě očima personalisty. Jste aktivní přispěvatel obsahu, který je relevantní vašemu oboru? Sdílíte vaše know-how, úspěchy a ukazujete, že se ve svém oboru vzděláváte? Budujte si pozici industry experta (odborníka v oboru), nejen, že tak ukazujete svoji UVP (o tom více níže), ale také zvyšujete svoji viditelnost a tím i šanci, že vás osloví potenciální zaměstnavatel.



Nyní se věnujme druhé otázce: Říkáte to, co je třeba říci?


Nezapomínejte na motivační dopis

Motivační dopis je příležitostí vyprávět svůj příběh a ukázat svou osobnost. Neomezujte se pouze na shrnutí svého životopisu - využijte tento prostor k vysvětlení, jak vás vaše zkušenosti připravily na danou pozici a proč jste nadšeni pro danou společnost a její poslání. Dobře napsaný a promyšlený motivační dopis může mít zásadní vliv na upoutání pozornosti personalisty.


Představte svou jedinečnou nabídku

Vaše jedinečná hodnotová nabídka (Unique Value Proposition - UVP) je kombinace dovedností, zkušeností a vlastností, které vás odlišují od ostatních uchazečů. Jasné vyjádření vaší UVP v životopise a motivačním dopise vám pomůže přesvědčivě zdůvodnit, proč jste ideálním kandidátem na danou pozici. Zamyslete se nad svými úspěchy, silnými stránkami a vášněmi a poté je vpleťte do přesvědčivého vyprávění.


Pohovor na jedničku

Příprava před pohovorem se určitě vyplatí. Nejen, že budete klidnější, ale i připraveni na otázky, které zaznějí.

  • Na základě zjištěných informací o firmě a pozici si připravte upřesňující dotazy i argumenty, proč chcete nastoupit právě do dané společnosti.

  • Natrénujte krátké, ale výstižné představení své vlastní osoby – přijde vám vhod nejen v kariérním, ale i v osobním životě.

  • Velmi užitečné je pohovor si s někým nacvičit, ideálně s někým, komu uchazeč důvěřuje. Některé otázky poté jistě zazní i na setkání s personalistou.

  • Vezměte si životopis s sebou na pohovor a klidně do něj během pohovoru nahlédněte. Můžete ho použít jako záchytný bod, když si budete chtít vybavit konkrétní fakta nebo data.


Pokud jste se těmito kroky pečlivě řídili, ale stále se vám nedaří zaujmout, možná je na čase vyhledat poradenství a podporu. Jako váš kariérní kouč vám nabízím individuální koučink kariérního portfolia, který vám pomůže vypracovat strategii hledání zaměstnání na míru.


Společně určíme vaši jedinečnou hodnotu, stanovíme realizovatelné cíle a budeme pracovat na budování sebedůvěry, kterou potřebujete k získání vysněné práce.


Přeji vám úspěšné nalezení vaší vysněné práce!


P.S.

Chystáte se právě teď na pracovní pohovor či Assessment Center a chcete se co nejlépe připravit, abyste zvýšili šanci na vaše přijetí?

Pořiďte si záznam 90minutové přednášky, která vás připraví na pracovní pohovor a Assessment Center.

Získáte praktické aplikovatelné tipy, rady a doporučení, která můžete shlédnout z pohodlí a bezpečí domova v čase, který Vám nejlépe vyhovuje.

Obsah:

  • Dozvíte se jaké nejčastější typy výběrového řízení existují od úvodního telefonického prescreeningu až po pracovní nabídku.

  • Jak se připravit před pracovním pohovorem.

  • Co vás čeká u pracovního pohovoru.

  • Až 125 nejčastějších otázek u pohovoru a vhodné odpovědi.

  • Dozvíte se, na co se při pohovoru ptát.

  • Na co nezapomenout po pohovoru.

  • Behaviorální pohovor, příklady otázek a jak na ně odpovědět.

  • Jak prodat svoje silné stránky včetně praktické ukázky.

  • Co je Assessment Centrum a jak probíhá.

  • Jak se chovat při AC a co naopak nedělat.

  • Tipy, rady a doporučení od HR manažera.

 




85 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page