top of page
Vyhledat

Jak požádat šéfa o zvýšení mzdy: 5 tipů, jak uspět

Většina lidí se při pomyšlení na to, že by měli požádat svého šéfa o zvýšení mzdy, zdráhá. Pokud vaše společnost neprovádí pravidelné roční zvyšování mzdy a vy nemáte šanci na povýšení, může být přímá žádost jedinou možností, jak získat zvýšení mzdy, které si zasloužíte. Měli byste pochopit, že požádat o zvýšení mzdy je naprosto přijatelné a že většina manažerů a majitelů firem se chce o své zaměstnance dobře postarat.

 

I když se tento proces zdá být zastrašující a nepříjemný, nemusí tomu tak být, zejména pokud znáte svého šéfa a víte, jak ho o zvýšení mzdy požádat. Pokud si uděláte průzkum a budete mít připravená fakta, budete se při zahájení rozhovoru cítit jistěji.


Tipy, jak požádat o zvýšení mzdy


1.     Vyjmenujte své úspěchy za posledních šest měsíců či za poslední rok.

 Musíte svému šéfovi ukázat, proč si zvýšení mzdy, případně povýšení zasloužíte, nejen proč je chcete. Shromážděte důkazy o svých úspěších, přínosu a vlivu na organizaci. Popište, jak vaše úspěchy pozitivně ovlivnily vaše oddělení a společnost jako celek - a pokud možno uveďte konkrétní čísla a statistiky. Kvantifikujte své výsledky pomocí metrik nebo posudků. Zdůrazněte, jak jste překonali očekávání, převzali více odpovědnosti nebo vyřešili problémy. Slaďte své cíle s vizí, posláním a hodnotami společnosti. Připravte si jasný a stručný návrh, který nastíní váš požadavek, jeho zdůvodnění a přínosy pro zaměstnavatele.

 

Například: "V uplynulém roce jsem pro společnost vygeneroval/a 5 000 potenciálních zákazníků, což představuje 8% nárůst oproti předchozímu roku. Výsledný prodej se rovnal XY Kč v nových obchodech."


2.    Zjistěte, jak vypadá konkurenceschopná mzda na vaší pozici.

Než se obrátíte na svého šéfa, zjistěte si, jakou hodnotu na pracovním trhu mají vaše dovednosti, zkušenosti a role, kterou zastáváte. Použijte online nástroje, mzdové průzkumy z oboru nebo navažte kontakty s kolegy z oboru, abyste zjistili reálné rozmezí mezd a benefitů pro vaši pozici. Porovnejte svou současnou odměnu s tržní sazbou a zjistěte případné nedostatky nebo oblasti, kde je možné se zlepšit. To vám pomůže stanovit vaše očekávání a zdůvodnit váš požadavek.


Skvělým zdrojem informací je také LinkedIn. Můžete si zde prohlédnout pracovní nabídky na stejnou pozici, nebo použít vlastní rozmezí průměrných mezd, které LinkedIn uvádí u pracovních nabídek. Zvažte odvětví, ve kterém působíte, velikost zaměstnavatele a benefity.


Obraťte se na recuitery, personální agentury nebo headhuntery, kteří vlastí průzkumy mezd ve vašem oboru a mají solidní přehled o výši mzdy na vaší pozici.

 

3.     Dejte svému šéfovi vědět, co z toho bude mít.

Mějte na paměti, že vašeho šéfa nezajímá splácení hypotéky nebo dovolená, na kterou chcete jet. Vašeho šéfa zajímá, co z toho plyne pro něj. Již jste vysvětlili, co jste pro firmu udělali, ale chcete také vysvětlit svůj plán do budoucna. Představte mu své cíle, v čem jsou tyto cíle pro společnost přínosné a jak jich dosáhnete. Sdělte mu, jak chcete stavět na vašich dosavadních úspěších.


4.    Vyjednávejte sebevědomě.

Při žádosti o zvýšení mzdy buďte sebevědomí. Ano, je to zastrašující, ale máte podpůrné důkazy: důvody, které jste uvedli pro svou žádost, a mzdový průzkum, který jste provedli. Připravte se na případný odpor, předpokládejte, že odpověď může být i záporná. Pokud vám bude mzda zvýšena, připravte se na to, že budete i nadále tvrdě (nebo ještě tvrději) pracovat. Jste přesvědčení, že byste měli dostat přidáno; nyní ukažte šéfovi, že si to zasloužíte.


5.     Svou žádost předložte písemně.

Je pravděpodobné, že váš šéf má nadřízeného, kterému bude muset sdělit vaši žádost o zvýšení mzdy. Připravte si jasný a stručný písemný návrh, ve kterém uvedete svůj požadavek, jeho zdůvodnění a výhody pro zaměstnavatele.





O jak vysoké zvýšení mzdy bych měl/a požádat?

 

Průměrné zvýšení mzdy činí 3 %. Dobré zvýšení platu se pohybuje od 4,5 % do 5 % a cokoli nad tuto hranici je považováno za výjimečné. V závislosti na důvodech, které uvádíte pro zvýšení mzdy, a na době, která uplynula od posledního zvýšení mzdy, můžete požádat o zvýšení v rozmezí 10 až 20 %. Čím vyšší procento však požadujete, tím lepší by měly být vaše důvody. Pokud jste například přijali pozici s malým počtem pracovních cest a nyní jste na cestách více než polovinu času, není požadavek na 20 % nepřiměřený, protože se vaše povinnosti výrazně změnily.

 

Pokud však žádáte o zvýšení mzdy, protože od posledního zvýšení platu uplynulo více než rok a vy jste i nadále dobře plnili své běžné povinnosti, začněte s rozumnějším procentem. Stále si zasloužíte zvýšení mzdy, ale musíte svůj požadavek mírnit s ohledem na reálnost svého přínosu.

 

Kdy je vhodné požádat o zvýšení mzdy?

 

Někteří lidé říkají, že nikdy není ideální čas požádat o zvýšení mzdy, ale řiďte se zdravým rozumem. Nežádejte o zvýšení mzdy v citlivém období, například pokud vaše společnost propouští, vaše oddělení má za čtvrtletí nízká čísla nebo váš šéf řeší obtížnou osobní situaci.


Zvažte aktuální postupy vaší společnosti při zvyšování mezd. Pokud obvykle zvyšuje mzdy prvního dne v roce, oslovte svého šéfa v listopadu nebo prosinci. Tak mu dáte příležitost zvážit váš požadavek, místo abyste po něm žádali změnu rozhodnutí poté, co se dozvíte o zvýšení své odměny.

Pokud neexistuje standardní postup pro zvýšení, pokuste se podat žádost v "dobrém" období, například když víte, že je váš šéf s vaší prací spokojen, během úspěšného čtvrtletí nebo v době, když jste obdrželi pozitivní zpětnou vazbu.

  

Jak mám požádat šéfa o zvýšení mzdy?

Dejte si čas na přípravu rozhovoru a svému nadřízenému dejte čas na zvážení vaší žádosti. Naplánujte si schůzku se svým šéfem předem, místo abyste mu zaklepali na dveře a vyrukovali se svou žádostí; tím dáte najevo, že jste ohleduplní k jeho času. Pokud je váš šéf v určitý den v týdnu zaneprázdněn, vyškrtněte tento den ze seznamu.

 

Co mám dělat po podání žádosti o zvýšení mzdy?

Je nepravděpodobné, že by váš šéf na první schůzce souhlasil. Ve většině případů si vyžádá čas na projednání vaší žádosti s dalšími osobami s rozhodovací pravomocí a poté se vám ozve. Je vhodné požádat o časový rámec, kdy bude rozhodnutí přijato. Můžete se například zeptat: "Nebude vadit, když se vám ozvu za dva týdny, pokud se ještě nic nedozvím?".

 

Dále buďte připraveni na NE. Záporná odpověď může být založena na faktorech, o kterých nic nevíte nebo je nemůžete ovlivnit. Pokud se tak stane, zeptejte se, co můžete udělat pro to, abyste byli v budoucnu zváženi pro zvýšení mzdy. Dobrý šéf vám sdělí důvody odmítnutí a řekne vám, jak můžete v budoucnu zvýšit své šance na lepší odměnu.


Pokud nejste spokojeni s důvody, proč zvýšení mzdy není možné, nebo s navrženou cestou, jak získat vyšší odměnu, je čas zhodnotit svou kariérní dráhu a svou touhu zůstat ve společnosti nebo firmě. Do té doby zůstaňte pozitivní.

 

Pokud vám bude vyhověno, zachovejte si profesionalitu. Vyjádřete svou vděčnost a pokračujte v dobré práci. Důležité je také udržovat dobré vztahy se spolupracovníky. Pokud se budete ostatním chlubit zvýšením mzdy, šéf bude litovat, že vám pomohl, a v týmu vytvoříte třenice.

 

Žádost o zvýšení mzdy nemusí být zastrašující

Žádat o zvýšení mzdy může být stresující a nepříjemná, ale pokud to zkusíte, nemáte co ztratit. Připravte se předem tím, že si shrnete své úspěchy a zvážíte hodnotu, kterou přinášíte svému týmu. Zjistěte si, jaká je obvyklá tržní cena za vaši pozici jinde, abyste zjistili, zda jste adekvátně odměněni, nebo ne. Zvažte náklady zaměstnavatele na fluktuaci zaměstnanců a porovnejte je s tím, o kolik si řeknete.


Pokud všechny tyto faktory dohromady naznačují, že by se vašemu zaměstnavateli vyplatilo vám přidat, máte velkou šanci, že vám přidáno bude. I kdybyste přidání však nedostali, předvedete zaměstnavateli své úspěchy a dáte mu najevo, že byste chtěli úpravu odměny, což by se vám mohlo vyplatit o něco později.

51 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page